Genesis Implementatie Service

Genesis Implementatie Service

Ratatosk is sinds 2008 als materie deskundige en implementatie partner nauw betrokken bij de implementatie de software voor de procesondersteuning van de afdeling Klinische Genetica van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. De naam van dit pakket is Genesis

 • Klinische Genetica

  De werkzaamheden in de Klinisch Genetische centra in Nederland kenmerken zich onder andere door:

  Familieleden
  In tegenstelling tot ieder ander medisch specialisme staat niet alleen de patiënt centraal. Naast de patiënt spelen vaak ook zijn of haar bloedverwanten een rol in het onderzoek.
  Ethiek, privacy en beveiliging
  Binnen de geneeskunde in het algemeen, maar in de Genetica in het bijzonder, spelen ethische vraagstukken een belangrijke rol. Gezien deze gevoeligheden is het extra van belang privacy en beveiligingsvraagstukken te adresseren, beleid daaromtrent op te stellen en dit te handhaven.
  Dynamiek
  Klinisch Genetica is een relatief jong specialisme. Structureel genetisch onderzoek brengt zeer regelmatige nieuwe mogelijkheden aan het licht. Deze worden zo snel als de zorgvuldigheid toestaat in het klinische werkveld opgenomen en zorgen daarmee voor een dynamisch werkproces.
  Kwaliteitsbewaking
  De uitkomsten van genetisch onderzoek hebben mogelijk verstrekkende gevolgen voor het leven van de patiënt. Gezien dit precaire belang moet de kwaliteit van onderzoek keer op keer gewaarborgd zijn. Fouten zijn niet toegestaan en kwaliteitsborging is daarmee letterlijk van levensbelang.
  Efficiency
  De marktwerking in de zorg gaat ook niet voorbij aan de Klinisch Genetische centra in Nederland. Over de hele linie wordt nagedacht hoe het werkproces effectiever en efficiënter (en daarmee goedkoper) kan. Als onderdeel hiervoor is ook de inrichting van adequate management informatie van belang.

  Een betrouwbaar informatiesysteem speelt een belangrijke rol om de bovengenoemde uitdagingen het hoofd te bieden.

 • Genesis

  Het informatiesysteem is flexibel, robuust, en gereed voor de toekomst en wordt continu verbeterd en uitgebreid aan de hand van nieuwe inzichten en wensen vanuit het werkveld. Jaarlijks komen nieuwe releases uit.

  Momenteel biedt Genesis de administratieve ondersteuning voor:

  • Erfelijkheidsadvisering;
  • Pre- & postnatale en cytogenetica;
  • Tumorcytogenetica;
  • DNA diagnostiek;
  • Diagnostiek van genetisch metabole ziekten.

  Een greep uit de functionaliteit die door Genesis wordt geboden:

  • Met ziekenhuisinformatiesystemen gekoppelde patiënt- en verwantenregistratie;
  • Registratie van aanvragen, materiaal en monsteropslag;
  • Ondersteuning en voortgangsbewaking laboratoriumflow;
  • Koppeling (laboratorium)apparatuur;
  • Uitslagverwerking (o.a. brieven, diagnoses en risicoprofielen);
  • Financiële afhandeling door koppeling met boekhoudkundige systemen;
  • Diverse management rapportages.
 • Implementatie­service

  In de eerste implementatie fase richten wij ons op het verankeren van de Genesis applicatie binnen de huidige werkprocessen en binnen de eisen en wensen van de Klinische Genetica afdeling. Zodra plateau 1 bereikt is, beschikt u over een volledige werkende en naar uw eisen en wensen ingerichte Genesis omgeving. Deze omgeving is voorzien van alle noodzakelijke coderingen, lijsten, processen, uitslagbrieven en rapportages. Vanzelfsprekend is alle informatie uit uw huidige bronsysteem geconverteerd beschikbaar in Genesis.

  Genesis Plateaus

  De volgende plateaus zijn gericht op het uitbreiden van de functionaliteit en nog verder verbeteren van de efficiency, door onder andere het werkproces nog verder te stroomlijnen, apparatuur & informatiesystemen te koppelen en de papierstroom waar mogelijk en wenselijk te verkleinen.

  Primair kenmerk van onze implementatie aanpak is het creëren van focus. De eerste implementatie fase focust op het huidige werkproces. Daarmee hoeft uw afdeling zich alleen te focussen op het leren werken met een nieuwe applicatie en gaat er geen energie verloren in het bedenken van nieuw werkprocessen.

 • Im­ple­men­ta­tie­or­ga­ni­sa­tie

  Door gebruik te maken van de proceskennis in uw organisatie en de bewezen kracht van de applicatie, kan softwareontwikkeling beperkt worden of zelfs helemaal uitblijven. Hiermee worden de risico’s van de implementatie beperkt en is daardoor de doorlooptijd uitzonderlijk kort.

  Vanzelfsprekend volgen alle beoogde gebruikers een opleidingstraject voordat zij met Genesis gaan werken en de kerngroepen ondersteunen hun directe collega’s in de eerste periode na livegang. De overgang naar Genesis is daarom zeer laagdrempelig.

  Samenvattend biedt deze aanpak de volgende voordelen:

  • Relatief korte doorlooptijd door bewezen aanpak;
  • Beperkte risico’s voor budget en doorlooptijd door gebruik te maken van een bij andere centra bewezen applicatie, ten opzicht van nieuwbouw;
  • Eindgebruikers denken mee in de inrichting om veranderingsweerstand te voorkomen;
  • Soepele overgang door opleidingstraject en coaching-on-the-job.
 • ICT consortium Genesis

  109 yenloOm de implementatie en exploitatie van Genesis in andere centra professioneel te laten verlopen hebben Yenlo (technologie en materie deskundige) en Ratatosk (projectmanagement en materie deskundige) gemeenschappelijk het ICT consortium Genesis opgericht. Vanuit dit samenwerkingsverband leveren wij professionele ondersteuning aan de Klinische Genetica centra.

  Exploitatie en beheer

  Het consortium ondersteunt het klinisch genetisch centrum ook in de exploitatie- en beheerfase van Genesis. We bieden een 7×24 Managed Services oplossing die kan worden aangewend voor het (pro-actief) bewaken van de Genesis applicatie en de onderliggende database infrastructuur.

  Door deze service is de afdeling Klinische Genetica verzekerd van de beschikbaarheid van het informatiesysteem. Voor meer informatie rondom deze dienstverlening verwijzen wij u naar onze Managed Services dienstverlening .

  Onderhoud en uitbreidingen

  Daarnaast bieden wij een onderhoud- en uitbreidingsdienst aan. Via deze dienst bent u ook na de implementatiefase voorzien van de kennis en kunde om uw centrum specifieke inrichting van Genesis bij te houden en uit te breiden. Bovendien helpen wij u om toekomstige nieuwe versies van Genesis te implementeren in uw specifieke (aangepaste) omgeving.

Interesse?

Neem contact met ons op en verneem hoe we u van dienst kunnen zijn.

Over Ratatosk.

Ratatosk maakt het verschil in de succesvolle afronding van de projecten van onze opdrachtgevers. Wij leveren diensten op het raakvlak van ICT en bedrijfsvoering.

Kenmerkend in onze dienstverlening is een communicatieve mensgerichte werkwijze, zonder daarbij de zakelijke aanpak tekort te doen.

Contact.

Ratatosk BV
Amersfoortseweg 23
7313 AC
Apeldoorn
Tel:
055-5347488
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons.

FacebookTwitterLinkedInRSS Feed