VU Medisch Centrum

"Implementatie LIMS voor VU Medisch Centrum"

Doelstelling van het project is het vervangen van het bijna 30 jaar oude Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS). Dit systeem nadert zijn end-of-life en de continuïteit van de afdeling Klinische Genetica dreigt in gevaar te komen. Begin 2009 vraagt VUmc Ratatosk de implementatie van het nieuwe LIMS uit te voeren.

Na analyse van de doelstellingen meenden wij dat de complexiteit van dit project met name in de complexiteit van het speelveld lag. De afdeling Klinische Genetica bestaat uit ca. 120 medewerkers en behelst onder andere een polikliniek en drie laboratoria. Het gekozen LIMS (Genesis) is ontwikkeld door het universitair medisch centrum Rotterdam en naast (medisch) specialisten van beide centra zijn ook diverse stafafdelingen betrokken bij de invoering van het nieuwe LIMS.

genesis logoGenesis ondersteunt het administratieve- en medische proces vanaf het moment dat een patiënt zijn eerste gesprek heeft met de Genetisch consulent totdat de declaratie voor de werkzaamheden naar de verzekeraar verzonden is.

De volledige workflow, inclusief administratie van patienten, bloed, DNA, analyseactiviteiten, correspondentie en (financiële) verantwoording, vindt plaats binnen deze applicatie.

Beheersen van de Complexiteit

Om de complexiteit van het speelveld te beheersen, richten wij het projectteam in met enerzijds vertegenwoordigers van de afdeling en de betrokken stafafdelingen (oa. debiteurenbeheer en ICT) en anderzijds met inhoudelijke Genesis applicatiespecialisten. Op deze manier is onderlinge communicatie en vooral begrip geborgd. In totaal bestaat de projectorganisatie uit ca. 25 personen.

Om de afdelinge Klinische Genetica niet te overbelasten en zo snel mogelijk de primaire druk (het uitvallen van het legacy systeem) weg te nemen, koos Ratatosk voor een gefaseerde implementatie. In het eerste plateau (gerealiseerd na 1 jaar) wordt gestreefd naar migratie van de huidige functionaliteit. Extra functionaliteit, waaronder systeem- en apparaatkoppelingen werden in volgende plateaus toegevoegd. Deze fasering bleek een kritische succesfactor in de realisatie van de doelstellingen.

De implementatie

In het eerste plateau kopen we de nieuwe applicatie en de benodigde Oracle licenties in. Het project richt de systemen en het werkproces in en zij converteert de medische gegevens van ruim 120.000 patiënten. Naast de harde kant verzorgt het project de opleidingen voor de toekomstige eindgebruikers. Last but not least wordt het beheer ingericht: functioneel beheer wordt extern ingekocht en technisch & incident beheer wordt ingeregeld met behulp van de interne ICT organisatie.

Livegang

Maart 2010 wordt het nieuwe LIMS in gebruik genomen en maken 120 medewerkers naar volle tevredenheid van het VUmc management hier gebruik van.

 

Over Ratatosk.

Ratatosk maakt het verschil in de succesvolle afronding van de projecten van onze opdrachtgevers. Wij leveren diensten op het raakvlak van ICT en bedrijfsvoering.

Kenmerkend in onze dienstverlening is een communicatieve mensgerichte werkwijze, zonder daarbij de zakelijke aanpak tekort te doen.

Contact.

Ratatosk BV
Amersfoortseweg 23
7313 AC
Apeldoorn
Tel:
055-5347488
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons.

FacebookTwitterLinkedInRSS Feed